Hvad gør en altan til en altan?

Altan

(ital. altana, af lat. altus 'høj')

En altan er hævet over jorden, enten med et lille fremspring fra Bygningsværket, eller integreret ind i bygningen.Der er så et rækværk eller anden form for værn til beskyttelse.Værnene ses ofte produceret i galvaniseret stål, da det er et vedligeholdelsesfrit materiale, med flot finish.I Danmark så man først i 1929 de første altaner, dukke op på nye byggerier. Dette skulle være alternativet til nødudgange i tilfælde af brand. Altanen gjorde at det kun var nødvendigt med én trappeadgang til bygningen.Altanen har så udviklet sig siden og er næsten et lille ønske i enhver boligejer, uden have eller en have hvor pladsen ikke er til en terrasse.Man støber så et fundament som de galvaniserede søjler står i, herfra monteres altanen med et skelet af stål og ofte med et gulv af træbrædder, Sidste finish er så udseendet på rækværket.Her er det kun fantasien der sætter grænser hvordan mønsteret skal være. Da man i smedejern kan lave alskens udformninger.

På vores webshop under menupunktet altaner kan du se eksempler og priser på altaner. Er der ikke en altan der passer til din ønskede stil kan vi altid regne en pris for dig - det er selvfølgelig hurtigt, gratis og uforpligtende.

Terrasse

En terrasse er et udeareal lagt i niveau. 

Terrassen ligger i forlængelse fra huset eller bygningen, hvorfra beboerne har lettilgængelige adgangsforhold til terrassen. Oftest ses terrasser lagt med et gulv af brosten, fliser eller træ. I tilfælde med en træterrasse, er den ofte hævet lidt fra jorden, da træ som den bærende konstruktion, ikke kan holde til at være i kontakt med jorden i mange år uden regelmæssigt at blive udskiftet. Derfor er der i stigende grad, flere folk der laver den bærende konstruktion i galvaniseret stål.

Balkon

(af fr. balcon, af ital. balcone, afledt af germansk balk 'bjælke')

Set i forhold til altanen, er balkonen altid udenpå bygningen. Den er fastgjort ind i bygningen og bæres af enten søjler, kragsten, konsoller eller som man ser på de fleste nybyggerier, af jerndragere.De er så fæstnet til bjælkelaget eller armeret beton.Men i bund og grund er en balkon og en altan én og samme ting.

Svalegang

En svalegang kan man sætte i relief til en overdækket altan. Den fungerer tit som både en altan, men også som forbindelsesgang imellem to eller flere døre. I mange boligforeninger ser man ofte noget der ligner altaner, som adgang til de forskellige lejligheder, deraf navnet altangang.  

Veranda

Verandaen er enten en åben eller lukket udbygning på et hus. Den er oftest delvist lukket af et rækværk, og dækker ofte en hel side af huset. Til tider flere sider på én gang. Verandaen tog sit udspring i Australien, og byggestilen begyndte at sprede sig rundt omkring i verden i starten af 1850.

Man kan betegne en fransk altan som en falsk balkon. På en fransk altan åbner dørene indad. Oftest er en fransk altan en mulighed for at få mere lys ind i et rum. Plus at det giver muligheden for en mini balkon, hvis man af en eller anden grund ikke kan få en rigtig balkon.

Eksempler lavet af Hadsten Smede